Memoár egy őz emlékére

Találkoztál már őzzel szemtől-szembe?

Elindultunk reggel Gyulára, hogy a szüleimmel töltsük a karácsonyt. Nagy volt az izgalom, vártuk már. Végre jó pár napot otthon tölthetünk.

Útközben azonban sajnos Bambi, az őz úgy döntött, pörkölt lesz belőle, és neki szaladt az autónknak.  Menet közben. Nagy szerencsénkre gyermekemmel épségben kiszálltunk az autóból, csak az őz sérült. Illetve az apu kocsija. 

Az őz konkrétan nekiszaladt a mozgó járműnek:

auto

Hát, hogy is mondjam, szóval megijedtünk. Nem kicsit. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogyan, de sikerült a sávunkban maradnunk, és úgy megállni. Az út jobb oldalán beton árok volt, a bal oldalon szembe jövő autók. Sokan elmentek mellettünk, ám egy mögöttünk jövő kamionos megállt, és megnézte az állatot, majd beterelte az árokba, ahol vergődött picit, aztán elfutott.

Segítség van a magyar utakon is

Mikor a jobb oldali ajtón kimásztunk a kocsiból, megállt egy hölgy, és kiabált felém, hogy tud-e segíteni. Reszkettem, mint a nyárfalevél, gyermekem visított az ijedtségtől, és csak annyit tudtam mondani, hogy “Igen! Elütöttem egy őzet, és nem tudom, mit kell csinálni!”.

Mint kiderült, a hölgy szintén egy kisgyerekes édesanya, és egy szociális központban dolgozik. Azonnal hívta a vadásztársaságot, és elment, hogy hozzon nekünk teát, pokrócot, és egy kabátot.

Közben az állatot a vadőrök is látták, éppen etetésből mentek útjukra. Észrevették azt is, hogy ott áll egy sérült autó. Perceken belül ott termettek, és segítettek nekünk. Kérdezték mi történt, és elmondták, mi ilyenkor a teendő. Hívták a helyi rendőröket, és odaálltak hozzánk az autójukkal, hogy a meleg autóban tudjunk várakozni. Alig fél órába telt, és megérkeztek a rendőrök is. Tájékoztattak a teendőkről, segítettek beindítani az autót. Megnézték, hogy nem ráz-e, vagy bármi. Egyikőjük még egy kicsit lelkizett is velünk. Nagyon kedves, és segítőkész emberekkel találkoztunk. Még a lányomat is vigasztalták kicsit.

A jegyzőkönyvezés és sok sok kérdésem után a vadőrök segítettek eljutni a szomszéd városba, majd a páromnak hála, rövid várakozás után eljutottunk Gyulára.

Elképesztő, hogy mekkora emberi összefogásnak lettünk tanúi. Onnan, hogy épp egy olyan hölgy állt meg mellettünk, aki minden jó szándékkal azonnal szó nélkül segített. Gondoskodott rólunk, hogy ne fagyjunk meg, és azzal az egy telefonhívással elindította a segítség áradatot. Aztán a vadőrök, akik észrevettek, és jöttek. Megnyugtattak, és intézték, hogy mielőbb érkezzenek a rendőrök. Eljuttattak minket olyan helyre, ahol melegben várakozhattunk, egyetlen szavunkra, önzetlenül.

“MacGyver és csapata”

Várakoztunk egy ideig, és megérkezett a felmentő sereg. Én úgy hívom őket, hogy “MacGyver és csapata”. Kedvesem és kollégája, amikor tisztázódott, hogy mi a helyzet, Békéscsabán autóba ültek, és elindultak értünk. Annyi instrukciót kaptam, hogy vegyek szigetelő szalagot, és egy akármilyen tükröt. Felragasztottak ugyanis egy kozmetikai tükröt visszapillantónak, hogy az autót haza tudjuk hozni édesapámnak.

Így is lett, párom hozta a sérült autót, kollégája meg minket.

Utógondozás

Utógondozásként mind a vadőr, mind a segítséget nyújtó hölgy felkeresett, hogy minden rendben van-e, jól vagyunk-e. Beszélgettek velem, mert pontosan tudták, mekkora sokk ért bennünket.

Az a meglátásom, hogy sajnos az emberek el vannak távolodva egymástól, és nagyon kevesen mernek segíteni. De én buzdítalak Benneteket, mert az önzetlen segítőkészségnél talán nincs is nagyobb adomány.

Boldog vagyok, hogy ilyen emberekkel találkoztunk, mert sajnos elég nagy baj, ha az ember balesetezik. Az egy borzasztó sokk, még akkor is, ha nem történt személyi sérülés. Lehet, hogy a testünk nem, de a lelkünk sérült, és ezt, amennyire lehet, helyre kell állítani. Ilyenkor nincs nagyobb segítség, mint embertársaink. Akkor is, ha éppen ismeretlen, de jóérzésű, és tudja, mi ilyenkor a teendő.

Tanulság: ezeket tedd, ha elütöttél egy vadat

Őszinte leszek: sosem volt balesetem. Azaz, de! Egyszer biciklivel arccal beborultam egy árokba, mert akkora fű volt, hogy nem láttam az árkot. De a fű puha volt, így mentem tovább. Más szerencsémre nem történt.
Most, ebben a helyzetben sokat tanultam, és ezt szeretném most megosztani veletek, mert a tudás hatalom, és ha csak egy embernek segítek vele, akkor már megérte.

FONTOS: télen az állatok keresik az eleséget

A vadásztársaságok gondoskodnak róluk, etetik őket, de ez sajnos nem állítja meg őket. Emiatt télen számítani kell az ilyen utakon szaladgáló állatokra.

A kresz is figyelmeztet, hogy légy óvatos

Ha kint van a kresz tábla, hogy jöhetnek állatok, akkor azt tényleg komolyan kell venni. Az azt jelenti, hogy ott vadászterület van, és a vadaknak megvan a maguk kis életük. Attól, mert az ember a területüket keresztül húzta egy autóúttal, ők még közlekednek, és sajnos félnek is a hangos, világító, száguldó dolgoktól.

Szóval, figyeljetek, mert ez a tábla komoly veszélyt jelez, nem szabad félvállról venni, mert az állatok főleg télen tényleg bármikor elénk vetődhetnek:

Vadevszély

Elakadásjelző

Ha mégis megtörtént a baj, ellenőrizzük, mindenki épségben van-e. Ha igen, és sikerült leállítani az autót, elakadásjelző azonnal ki, és mi is a járműből. Hasznos rögtön kitenni az elakadás jelzőt, hogy már jó messziről észrevegyenek minket, mert ott állunk az út közepén, és lehetőség szerint ne rongyoljanak belénk 90-nel. Az elakadás jelzőt működésképtelen jármű hátuljától számított 50 és 150 méter között kell kihelyezni. Ehhez hasznos a sárga, láthatósági mellény is, ha van annyi lélekjelenlét. Jó, ha tudod, hogy ez is kötelező elem.

Elakadásjelző háromszög

Plusz jó, ha az emberben van annyi, hogy a további balesetek elkerülése végett a vadat lehúzzuk az út szélére. Nekem szerencsém volt, lehet hánytam volna egyet, ha hozzá kell érjek, de egy mögöttem jövő autós ez helyettem megtette. Innen is köszi neki. Sajnos ott nem tudtam megköszönni neki, de ezért is nagyon hálás vagyok. Nagy segítség volt.

Hívd a vadásztársaságot

Ha mindenki jól van, és rendben vagyunk, akkor lehet hívni a vadásztársaságot. Na, igen, de hogy?

Jobb esetben van annyi lélekjelenlétünk, hogy meg tudjuk határozni, pontosan hol vagyunk helyileg. Ennek segítségével könnyen megtalálható a célszemély.

Az országban lévő vadásztársaságok elérhetősége:

http://vadaszativedegylet.hu/dokumentum/elerhetosegek.html

Fontos, hogy az alábbi számokat mentsük el a telefonunkba:

Mentők – 104

Rendőrség – 107

Tűzoltóság – 105

Általános – 112

Arról, hogy nekik mit kell mondani, itt találunk egy klassz kis cikket: http://hvg.hu/cegauto/20060815betetlap 

Hasznos,  fontos, olvassátok, tanuljátok!

Remélem, hogy tanultok az esetemből, és elkerül benneteket minden olyan helyzet, amikor ezt a tudást alkalmazni kell! Így az ünnepek idején is fontosnak tartom, hogy figyeljünk magunkra, és másokra is.

Merjünk segíteni, és segítséget kérni!

Tudjátok:

“Én biztatnám azt, aki kilép a sorból, és bátran előttem megy
Mert tudom, hogy jöhetsz még te is a fénnyel
Vagy lehetek én is az az egy”

                                                     (Vad Fruttik)

U. I.: Ismétlés a tudás anyja: http://kreszteszt.net

You may also like